Behöver du hjälp med jourhem för djur?
Kontakta Kvinnofridslinjen på 020-50 50 50 om du utsatts för hot, våld och sexuella övergrepp så kan du få stöd och hjälp med hänvisning till skyddade boenden. Om du har djur som inte kan vara på det skyddade boendet så kontaktar kvinnojouren, polisen eller socialtjänsten VOOV.
Kvinnofridslinjen telefon: 020-50 50 50
Hur VOOV ordnar ett tillfälligt jourhem för djur:
- Det är kvinnojouren, polis eller socialtjänsten som kontaktar VOOV, inte du som våldsutsatt.
- VOOV placerar djur vid uppbrottet, alltså när du väljer att lämna relationen. Vi tar inte emot djuret innan uppbrott har skett.
- Kontakta alltid kvinnojour och/eller socialtjänsten när du lämnar relationen.
- Du meddelar kvinnojour/socialtjänsten att du vill placera ditt djur via VOOV. Be dem att kontakta närmaste lokalförening.
- Kvinnofridslinjen har viss information om vilka kvinnojourer som ger dig möjlighet att bo med djur på det skyddade boendet och vilka kvinnojourer som samarbetar med VOOV.
- VOOVs jourhem är kontrollerade av VOOV och har tystnadsplikt.
- Det finns ett flertal fonder som kan ge ekonomiskt stöd för veterinärkostnader, vi listar några exempel här nedan.
Placering av djur hos VOOV
I Sverige finns många organisationer som hjälper, stöttar och erbjuder skyddat boende till våldsutsatta personer. De flesta skyddande boenden har inte möjlighet att ta emot djur på grund av allergier. VOOV hjälper till att placera ditt husdjur i ett tillfälligt jourhem om du inte får ta med det till det skyddade boendet. Ta upp med kvinnojour/socialtjänsten vid första kontakten att du har djur som behöver följa med dig eller som behöver placeras på annat sätt. VOOV har flera anslutna lokalföreningar utspridda över landet. Det är lokalföreningarnas placeringsgrupper som sköter placeringarna. VOOV:s riksorganisation har ingen direktkontakt med jourhem eller placeringen på de lokala orterna, detta för att ha så hög sekretess och skyddsnivå som möjligt för alla inblandade parter.
Hur placeras djuret/djuren?
Du kan få kontakt med den lokala VOOV-verksamheten via kvinnojour, polis eller socialtjänst där föreningen är verksam. Kvinnofridslinjen har viss information om vilka kvinnojourer som samarbetar med VOOV. Det är bra om du lämnar så mycket information om ditt djur som möjligt, såsom ålder, kön, eventuella sjukdomar, om djuret trivs ihop med andra djur och så vidare. Detta för att vi ska hitta ett så lämpligt jourhem som möjligt. Det finns en noggrann plan framtagen för högsta säkerhet vid överlämnandet av djuret/djuren.
Kostnader
Själva boendet i ett jourhem kostar inget men du som lämnar ditt djur för placering får själv stå för de löpande kostnaderna för djuret, exempelvis foder, vaccinationer med mera.
VOOV samarbetar med Sveland Djurförsäkringar som står för försäkring av djuret under tiden djuret är placerat hos jourhem.
Säkerhet för dig, ditt djur och VOOV
Vi använder oss av tystnadsplikt och strikta regler kring anonymitet och hemliga boenden. För din, ditt djurs och jourhemmets säkerhet. Alla jourhem kontrolleras av VOOV och har tystnadsplikt. Den statistik vi för över placerade djur innehåller ingen information som gör det möjligt att identifiera djur eller djurägare. Av säkerhetsskäl kan VOOV inte följa med och hämta djuret från den våldsutövandes hem.
Hjälp med kostnader
Behöver du ekonomiskt stöd till kostnader för ditt djur, oavsett om ditt djur ska placeras via VOOV eller inte, så finns här en lista med förslag på medel du kan söka.
Delbetalning till veterinären
Många veterinärkliniker och djursjukhus erbjuder delbetalning av veterinärkostnader. Hur villkoren för delbetalning ser ut skiljer sig åt mellan olika kliniker. Många kliniker samarbetar med olika långivare som erbjuder kunderna delbetalning. Dessa långivare ställer olika krav, men två vanliga krav är en fast inkomst och inga betalningsanmärkningar. Två vanliga långivare är GE Capital och Human finans. En del kliniker/djursjukhus går även med på att fakturera ägaren.
Chicas Minnesfond
Chicas Minnesfonds syfte är att samla in medel för att hjälpa djur att få veterinärvård när en ägare hamnat i ekonomiska svårigheter eller när en ägare saknas. Med hjälp av pengar från Insamlingsstiftelsen Chickas Minnesfond kan många sjuka och skadade djur få vård, bli friska och få ett fortsatt liv.
Läs mer: https://www.chickasminnesfond.se
Labbehjärtat
Labbehjärtat är en ideell förening med syfte att bistå med ekonomiska medel när hunden är i behov av veterinärvård m.m. och hundägarens privata ekonomin inte räcker till.
Läs mer: https://labbehjartat.se/
Svenska djurfonden
Svenska djurfoden är en stiftelse vars vision är en värld där inget djur råkar illa ut på grund av ekonomiska resurser, kunskap eller rättsligt skydd. Stiftelsen hjälper bland annat djurägare genom att bekosta omvårdnad av djuren. De delar också ut bidra till organisationer och forskare som verkar för att förbättra djurens livsvillkor.
Läs mer: https://www.svenskadjurfonden.se/